theater spot light with smoke against grunge wall

Jytte Abildstrøms 50 års jubilæum

Af Søren Duus Østergaard

50-årsjubilaren fru Jytte Abildstrøm, refrænsangerinden Daimi Gentle, mezzosopranen Edith Guillaume, ordekvilibristen Signe Birkbøll, kontratenoren Ole H. Christensen sammen med komponisten og kapelmesteren Lars I. Shiller, guitaristen Christian Sievert, saxofonisten Michael Nielsen.

SKÆRMYDSLER – en skabskomedie af Gustav Wied.
Har månen den farve måner skal ha’?
Er der dobbeltbund i Hertha og Claras lille syskrin?
Er der nogen der får glæde af alt det sukker Hertha spilder?
Køkkenpigen Mathilde … hvad gemmer hun bag køkkenet?
Får lille Ellen noget ud af universitetsforelæsningerne om det psykofysiske menneske?
Udfylder professor Petersen andre funktioner end huslægens?
INSTRUKTØR: Mikael Fock
SUPPLERENDE TEKSTER: Signe Birkbøll
KOMPONIST: Lars I. Shiller
TEATERMALERI: Dan Voigt Lønholdt
SCENOGRAFI & KOSTUMER: Dorte Holbek og Thomas Winkler
Torsdag den 20. marts 2003 var 120 Kgl. Mayestaits Acteurs i Riddersalen med til at fejre, at Jytte Abildstrøm for 50 år siden debuterede som skuespiller i Studenterrevyen.
Vi havde en fantastisk aften og her er Søren Duus Østergaards tale til Jytte samt billeder fra aftenen:

Jytte Laila Zabell Abildstrøm
Kære Jytte!
Tak fordi du inviterede os´- dine ‘lokale rødder’ til at komme og demonstrere vores kærlighed til dig og til at fejre dit halvtreds års acteur-jubilæum.

På ‘nettet’ finder man flere forsøg på at lave en bibliografi om dig, men dine første (ikke særligt famlende) skridt i adskillige Studenterrevyer, er der unægtelig ikke ret mange biografier, der får med. De tror, du startede i 56. Så er det godt, at vi dels har hørt historien om din optagelse i efteråret 52 fra din egen mund – senest på Hoftheatret for nogle få år siden – og dels kan få bekræftet din premiere i foråret 53 igennem de anmeldelser, som vi nu har fået samlet og udgivet udpluk af i vores historiebog.

Du fortæller, at du gik til optagelsesprøve for at komme over en ulykkelig kærlighed, og at du kom til at snuble, da du kom ind for at optræde for dommerpanelet. Og så var DE solgt!

Hvis din tidligere kæreste havde vidst, hvilket fejltrin det skulle vise sig at være, havde han måske kommet tilbage efter dig. Nu var det heldigvis for sent, du faldt i stedet for teatret – og publikum faldt for dig. Og det har vi gjort siden. Masser af gange. Som det sig hør i år med 3, var 1953- revyen, som du debutterede i, et Spex. ‘Rundt om Andersen – En Cello-phantasie’ (Eller Cellofan – tasi afh. af BEtoningen)- det var den, hvor sangen ‘Andersen, Andersen’ af Louis P forekom.

Årets debutanter var hele 3 stjerner. Foruden dig selv, også Klaus Rifbjerg og Kirsten Walther – ‘Yvonne’.
Revyen blev instrueret af Carlo, og i Nationaltidende skrev de om dig, at ‘Jytte Abildstrøm klovnede som en jazzpige med epileptiske bevægelser.’ (Dine bevægelser, søde Hertha!)

Og så gik det slag i slag: St. Hansrevyen ‘Ned med hele molevitten’ – sammen med Ghita Nørby, Klaus Rifbjerg og Ulrich – og i 1954 den første Rifbjerg/Jensen revy: Meteori og Praxis.

Her skrev Berlingeren en pæn anmeldelse, der sluttede sådan her: ‘Vel er det teksterne og ensemblet som helhed, der bærer forestillingen, men en enkelt lille fiksstjerne, Jytte Abildstrøm, lyser op med et spirende talent’. Revyen blev instrueret af Carlo, og i Nationaltidende skrev de om dig, at ‘Jytte Abildstrøm klovnede som en jazzpige med epileptiske bevægelser.’ (Dine bevægelser, søde Hertha!)
Og så gik det slag i slag: St. Hansrevyen ‘Ned med hele molevitten’ – sammen med Ghita Nørby, Klaus Rifbjerg og Ulrich – og i 1954 den første Rifbjerg/Jensen revy: Meteori og Praxis.

Her skrev Berlingeren en pæn anmeldelse, der sluttede sådan her: ‘Vel er det teksterne og ensemblet som helhed, der bærer forestillingen, men en enkelt lille fiksstjerne, Jytte Abildstrøm, lyser op med et spirende talent’.

Og at det blev en fiks-stjerne kan vi skrive under på – alle sammen. Jeg har fundet det første foto af dig fra denne revy – og det skal du ha’

Her spiller du Ophelia, men vi forstår,at du også fik tordnende successom Bodil Koch.

theater-432045_1920

Modtag påmindelse på mail

Mød os på de sociale medier