theater spot light with smoke against grunge wall

Gris på gaflen

Den mest berømte studenterrevy er vel Gris på gaflen,
som blev opført i januar 1962.

Det var Jesper Jensens og Klaus Rifbjergs mesterstykke forfattersuppleret med tandlægen Leif Panduro og med pragtfuld jazzmusik af og med Bent Axen, Erik Moseholm
og William Schiøpffe. De to sidstnævnte nogle gange afløst af de meget unge Niels Henning Ørsted Pedersen (NHØP) og Alex Riel.

Palle Kjærulf-Schmidt instruerede Lotte Olsen, Birgit Zinn, tvillingerne Agnete og Birgitte Diderichsen, Jette Schrøder (nu Halling), Beate Christensen, Jens Oliver Henriksen, Olaf Nielsen, Claus Nissen, Hans Chr. Ægidius og Torben Ulrich Zahle.

Revyen satte virkelig rav i gaden. Den konfronterede, provokerede, chokerede. Bølgerne gik højt!
Børsen skrev blandt andet: ”Griseri på gaflen – Revydrab i Studenterforeningen … de professionelle frivolister Klaus Rifbjerg og Leif Panduro, som bærer hovedansvaret for ”Gris på Gaflen”, burde omgående stilles for en domstol, som kunne dømme dem til at tømme de latrinspande,
hvori de så flittigt har snaget.”

Men Ekstrabladet og Land og Folk roste revyen – og selv Berlingske Tidende og Jyllands Posten var ikke totalt afvisende. Selv om de måske nok syntes, at det ikke var en MORSOM revy – så var der i hvert fald bid i den!

I 2012 markerede Studenterrevyen 50-året for Gris på gaflen ved at invitere de nulevende medvirkende til premieren på årets revy. Der var fint fremmøde:
Palle Kjærulf-Schmidt, Beate Christensen, Birgit Zinn,
Erik Moseholm, Lotte Olsen, Olaf Nielsen og Jette Halling.
Klaus Rifbjerg var forhindret i at komme til jubilæet, men sendte denne hilsen:

“Gris på gaflen” repræsenterer alt, hvad Jesper Jensen
og jeg havde lært gennem arbejdet med Nytårs-revyerne halvtredserne igennem. Den var så at sige kronen på værket og fik sin grotesk-komiske ballon, fordi Leif Panduro trådte til som medskipper. Reaktionerne var voldsomme, men begejstringen tilsvarende, fordi alle medvirkende og ophavsmændene var på deres kreative højde ikke mindst instruktøren Palle Kjærulff-Schmidt.

Alt flød sammen i et eneste punkt: musikken, koreografien, dekorationerne, akkompagnementet. belysningen, og de næste måneder, da revyen var kommet på plade, lød tonerne fra “Gris på gaflen” på alle de værtshuse, ungdommen frekventerede lige på kanten af oprøret og
de store omvæltninger i ’68. Det var dejligt, og vi gik alle sammen fløjtende ind i foråret.”

Billedtekster:

Gris på gaflen – 1962:
Forrest fra venstre: Lotte Olsen, Birgit Zinn, Agnete og Birgitte Diderichsen (tvillinger), Jette Schrøder (nu Halling), Beate Christensen.
Bagerst fra venstre: Jens Oliver Henriksen, Olaf Nielsen, Claus Nissen (delvist skjult), Hans Chr. Ægidius, Torben Ulrich Zahle (delvist skjult).

Gris på gaflen – 50-års jubilæum.
Fra venstre: Palle Kjærulf-Schmidt, Beate Christensen, Birgit Zinn, Erik Moseholm, Lotte Olsen, Olaf Nielsen og Jette Halling.

theater-432045_1920

Modtag påmindelse på mail

Mød os på de sociale medier